Magyarország Airsoft Közössége
DOGTAG.HU
Belépés / Regisztráció
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Belépés / Regisztráció
 
 

Játéknaptár

Legaktívabb játékosok


BaziJoe
124 játék

Safi
114 játék

Vaktyuk
101 játék
4.
Heimdall 86 játék
5.
gBUTCHER 83 játék
6.
Persistent 82 játék
7.
DIO 79 játék
8.
tadam 75 játék
9.
Zereck 71 játék
10.
Csiga 68 játék

Pálya ajánló

Debrecen

Csapat ajánló

DIY | Airsoft Texasi Csillag cél (Texas Star) Bemutató

 
Beküldte


LongLIFE

TEXAS STAR: Ez egy igazán szórakoztató reflektív cél amely nyugalmi helyzetből indulva reagál a lövész minden egyes találatára.  

Sajnos az interneten fellelhető példányok jelentős része éles fegyverekhez vannak készítve. Így általában acél szerkezetekről beszélünk. Létezik speciálisan kis távolságú (3m-es) verzió belőle a http://www.tactrainers.com/ -on aranyáron megrendelhető.  

http://www.tactrainers.com/collections/steel-practice/products/plate-rack-polish-plate-rack-texas-star-bundle 

Ennél azért olcsóbb megoldást kerestem főleg fából hogy könnyen szállítható esetleg tároláshoz szétszedhető legyen. Másrészt inkább 6-9 m közötti távolságra szerettem volna optimalizálni így inkább 8cm átmérőjű célkorongokra volt szükségem.  

Cél részei:  

Alap állvány rész 

Forgó rész 

Célkorong

 

1 probléma: Célkorong 

Az első problémát a megfelelő cél tárcsák megtalálása jelentette. Jónéhány bolt végig járása után gyorsan rájöttem, hogy még csak megfelelőhöz közelítőt sem lehet kapni.  Az eredeti cél a tactrainer-es megoldást preferálta volna  úgy nézett ki, hogy nem úszom meg a lemezvágást. Egy nap mikor épp az egyik nagy (T) bevásárló áruházban jártam épp leárazások voltak a konzerv fedőkből. 100 forintért adták a 5 db 85mm-es lemeztetőt. Mágnesezhető, kerek forma, alapból acél lemez  pór szórásos módszerrel festve úgyhogy ugyancsak strapabíró. Nem mellékesen könnyű. Már csak a rögzítését kellett először megoldani. Némi hajlított rögzítő lemez és némi szegecs remekül működik. (Béta verzió) 

 

2 probléma: Forgórész 

A legtöbb csapágyboltban szó szerint hülyének néztek amikor a megfelelő csapágyat próbáltam leírni. Sok fajtát mutattak de igazán egyik sem felelt meg az elvárásaimnak. Így az első megoldás egy egyszerű M6-os csavar volt amin  néhány extra anyával megoldottam azt hogy eltartsa az alaptól. 

Hónapokkal később találtam rá a videóban is alkalmazott csapágyakra és tengelyekre. A részegységeket az alábbi linkekről rendeltem 

Csapágy  

http://www.aliexpress.com/snapshot/6932503805.html?orderId=69515582029452 

Tartó Bak 

http://www.aliexpress.com/item/4pcs-lot-Free-Shipping-SK8-8mm-linear-bearing-rail-shaft-support-XYZ-Table-CNC-Router-SH8A/32320538181.html 

Tengely 

http://www.aliexpress.com/item/2pcs-8mm-linear-shaft-3d-printer-8mm-x-200mm-Cylinder-Liner-Rail-Linear-Shaft-axis-cnc/32333020025.html 

 

Szükséges faanyagok 

1,5 m x 3 cm x 5 cm-es fenyőfa léc 

2m x 1 cm x 2cm fenyőfa léc Ebből 5db 39 cm-es darabot kell levágni. Lehetőleg ne tartalmazzon semmilyen görcsöt vagy vetemedést 

1 cm x 30 cm x 50 cm-es rétegelt lemez 

12 cm x 12 cm x 20 cm fenyőfa tömb. 

1 cm x 40 cm x 40 cm 

Ezek java része otthon volt hulladék fa. Így ezektől szabadon el lehet térni. Nem kötelező jellegűek. 

 

Szükséges csavarok, lemezek  

20 db 6x25mm-es kapupánt csavar + csavar 

5 db 6x60mm-es facsavar 

5 db szekrény mágnes (szétszedhető fajta) 

2 db 6x40mm-es kapupánt csavar + szárnyas anya hozzá 

1 rögzítő lemez a két fa közzé 4cm x 8cm-es 

 

Szerszámok, egyéb 

Fúrógép. Állványos fúrógép a legjobb a pontos furatok miatt. 

Csavarhúzó vagy elektromos csavarozó 

Fűrész vagy dekopír fűrész 

Körző 

Villáskulcs 

6-os fúrófej 

Pillanatszorító 

Csiszolóvászon 

Két komponensű ragasztó 

Szükséges imbusz kulcsok 

 

Az állvány rész 

Gyakorlatilag a legegyszerűbb megoldást választottam. Talplemez kifúr.  Rajta lévő 12x12-es fenyőfa tömb csavarral rögzít. A 1.5m-es tartó léc félbevág (ez igazából a szállíthatóságot szolgálja otthoni használatra felesleges). Ide kerültek a rögzítő csavarok furatai ahogyan a képen látszik.  A fő oszlop elemét 2 facsavarral rögzítettem az alaphoz  

 

Forgó rész 

 

A 5 szög kiméréséhez a lenti videót és egy normál körzőt használtam. 

Hogyan rajzoljunk tökéletes csillagot.  

A csillag megrajzolása után a csillag ágai mentén 2-2 furatnak mértem fel helyet. Középpontba egy 8mm-es furatot helyeztem el. Ez segítette a tengely pontos középre állítását. 

A 39 cm-re szabott csillag szárait egy pillanat szorítóval összefogva fúrtam ki így az összes furat azonos távolságra. Az összefogott elemeket csiszolóvászonnal hoztam egyenlő hosszúságúra. Így 5 teljesen egyforma méretű  és súlyú csillag szárakat kaptam. A ajtó mágneseket szétszedtem és csak a belső mágnest használtam fel. Összekevertem a két komponensű ragasztót, majd vékony rétegben bekentem a szárak egyik végét velük. A ragasztóba helyeztem a mágnest és vártam hogy megkössön. 

Festés majd összeszerelés következett. 

Összeállítottam a forgó rész valamennyi tagját majd az állvány részre rögzítettem 

Már csak a célkorongok hiányoztak és a próba lövések.  

 

Mivel nem vagyok teljes mértékben elégedett vele a csillag további fejlesztéseket fog kapni. Épp megfelelőbb célkorongokon gondolkodom.  A befőttes üveg tető jól ellátja a funkcióját sajnos nem örök életű. Még jelentős módosítások várnak rá amíg eléri végleges formáját a komplett szerkezet. 

Elkészítése óta több bemutatón részt vett sikeresen. Néhány sérülést is szenvedett amit javítani kellett de jól funkcionál. Házibulik alkalmából is gyakran előkerül vendégek nagy örömére. Mivel mozgatható Debrecen környékén szívesen kölcsönadom bemutatókra, versenyekre.

 

Csevegő

 

 
© 2015 - 2024 powered by TRONIX webdesign